Zastanawiasz się, jak prawidłowo suszyć owoce w suszarce? Poznaj nasze wskazówki!

Poszukujesz zdrowych przekąsek, które mogłyby być zamiennikami klasycznych, wysokokalorycznych smakołyków? Postaw na suszone owoce. Nie musisz jednak kupować ich w sklepie. Obecnie istnieje mnóstwo sposobów, dzięki którym przygotujesz je samodzielnie w domu. Warto jednak wyposażyć swoją kuchnię w praktyczną suszarkę spożywczą. Zastanawiasz się, jak skutecznie suszyć w niej owoce? Czytaj dalej – podpowiadamy.

Dlaczego warto suszyć owoce?

Suszenie to najstarsza z metod konserwacji żywności. Odprowadzenie wody z produktów spożywczych nie zmienia ich smaku i nie pozbawia ich cennych wartości odżywczych. Suszenie owoców wydłuża okres ich przechowywania i zapobiega szybkiemu psuciu się produktów. Dzięki wykorzystaniu odpowiedniego sprzętu możesz poddać suszeniu ulubione owoce sezonowe i cieszyć się nimi o każdej porze roku. Warto też dodać, że produkty, z których odparowano wodę, są łatwe do przechowywania.

Jakie owoce można suszyć w suszarce?

Suszarki do żywności to praktyczne urządzenia, które zdecydowanie warto mieć w kuchni. Umożliwiają relatywnie szybkie przygotowanie zapasów suszonych przekąsek, które może wykorzystać tak, jak lubisz. Suszone owoce są zdrowym zamiennikiem dostępnych w sklepach słodyczy, choć równie świetnie pasują jako dodatek do deserów. Zanim dowiesz się, jak suszyć owoce w suszarce spożywczej, musisz wiedzieć, jakie owoce można poddać procesowi odprowadzania wody. Odpowiedź jest prosta – z reguły wszystkie. Suszarka spożywcza idealnie sprawdzi się do suszenia jabłek, bananów, a nawet malin czy gruszek. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by przygotować przepyszny susz z owoców dzikiej róży i morwy czarnej. Decydując się na uniwersalną suszarkę, możliwości jej wykorzystania masz o wiele więcej. W tym samym urządzeniu możesz z powodzeniem suszyć także warzywa, zioła czy grzyby.

Jak samodzielnie suszyć owoce? Od czego zacząć?

Każdy produkt, który chcesz poddać procesowi naturalnej konserwacji, musi być odpowiednio przygotowany. Pierwszy etap dotyczy dokładnego przejrzenia zapasów i wybrania tylko tych owoców, które są zdrowe. Pamiętaj, by nie suszyć produktów, które mają oznaki gnicia. Takie okazy absolutnie nie nadają się do suszenia.

Niezależnie od tego, jakie owoce chcesz suszyć, podczas przygotowania do suszenia nie musisz poddawać ich obróbce termicznej. W niektórych przypadkach – szczególnie jeśli owoce mają dość twardą skórkę – można je zblanszować, by nieco skrócić czas suszenia, jednak nie jest to konieczne. Pamiętaj jedynie o konieczności umycia owoców w ciepłej wodzie.

Jednym z najważniejszych zadań, których nie możesz pominąć, jest dokładne usunięcie z owoców wszelkich gniazd nasiennych lub pestek. Większość produktów trzeba pokroić w niewielkie plasterki. Pamiętaj jednak, by nie były zbyt małe – mogłyby wypaść między kratkami suszarki. Jeżeli chcesz mieć pewność, że owoce wysuszą się równomiernie, nie mieszaj tych, które szybciej schną z okazami, którym z reguły zajmuje to więcej czasu – możesz je przypalić.

Jak długo należy suszyć owoce w suszarce?

Czas suszenia owoców w suszarce spożywczej zależy od wielu czynników. Do najważniejszych zaliczamy:

– rodzaj owoców,

– temperaturę suszenia,

– wielkość kawałków,

– moc suszarki,

– ilość produktów w urządzeniu.

W zależności od tego, jak dużo wody mają w sobie owoce, czas suszenia wynosi średnio od 4 do nawet 12 godzin. Nie są to jednak sztywne ramy. Jeżeli chcesz mieć pewność, że Twoje owoce prawidłowo się wysuszą, kontroluj czas suszenia. Postaraj się wybrać suszarkę z transparentnym korpusem, dzięki czemu możesz na bieżąco sprawdzać, jak przebiega suszenie. Warto pamiętać o tym, by po kilku godzinach od włączenia urządzenia sprawdzić, czy owoce są miękkie. Jeśli tak, to oznacza, że powinny jeszcze posiedzieć w suszarce.

Jak suszyć owoce dzikiej róży i morwy czarnej?

Dzika róża to prawdziwa bomba witaminowa. Szacuje się, że zawiera więcej witaminy C niż cytrusy. Suszenie jej owoców jest wręcz wskazane – witamina C nie ulega zniszczeniu podczas odprowadzania wody. Właśnie dlatego ten cenny susz wykorzystuje się m.in. do przygotowania herbaty.

Jak suszyć owoce dzikiej róży? Zacznij od odpowiedniego przygotowania, czyli umycia i wysuszenia produktu. Następnie ułóż go na tackach suszarki i susz w optymalnej dla niego temperaturze, czyli 50℃ przez co najmniej 8-10 godzin. Kontroluj proces – jeśli owoce będą łatwo się łamać, oznacza to, że możesz wyłączyć urządzenie.

Owoce morwy czarnej do złudzenia przypominają jagody. Przygotowanie ich do procesu suszenia wygląda tak samo, jak w przypadku dzikiej róży. Owoce należy suszyć w temperaturze około 50℃ przez co najmniej 9-12 godzin.

Jak suszyć jabłka?

Jabłka uwielbia niemal każdy. Choć do świeżych owoców mamy dostęp niemal cały rok, to nie da się ukryć, że to właśnie z nich można przygotować najlepsze przekąski. Jak zatem je suszyć? Wiele zależy od tego, co planujesz zrobić z suszem. Z reguły po umyciu, wysuszeniu i usunięciu gniazda nasiennego, należy je pokroić w plastry lub paski i ułożyć na sicie. Jeśli zamierzasz przygotować przekąski, pamiętaj o tym, by obrać jabłka ze skórki. Suszone jabłka mogą być też składnikiem kompotów lub wyjątkową ozdobą świąteczną. Wówczas możesz zostawić skórkę. Za idealną temperaturę do suszenia jabłek uznaje się 50℃ – owoce powinny być gotowe po około 5 godzinach.

Jak suszyć pomarańcze i śliwki?

Suszone śliwki wspomagają układ pokarmowy i procesy trawienne. Możesz jeść je tak, jak tylko chcesz – wybornie smakują jako przekąska. Często dodaje się je też do ciast lub przyrządza się z nich nalewkę. Jak je suszyć? Wystarczy, że umyjesz owoce i usuniesz z nich pestki. Połówki śliwek ułóż na sitach suszarki i nastaw urządzenie na 50℃. Po około 3-4 godzinach sprawdź ich stan, jednak prawdopodobnie będą potrzebowały jeszcze 4 godzin.

Suszyć można też pomarańcze. Mogą być dodatkiem do drinków czy kompotów, choć najczęściej robi się z nich ozdoby świąteczne czy dekoruje się nimi stroiki. Suszenie pomarańczy w suszarce spożywczej należy rozpocząć od pokrojenia owoców na cienkie plastry o grubości nie większej niż około 5 mm. Następnie ułóż je na sitach suszarki. Rekomendowana temperatura suszenia pomarańczy to 50℃. W ten sposób należy je suszyć około 6-8 godzin.

Suszenie owoców w suszarce spożywczej jest bardzo proste i zdecydowanie mniej czasochłonne niż inne metody odparowywania wody. Pamiętaj jednak, że to, jak długo należy suszyć owoce w suszarce, zależy od wielu czynników, m.in. od mocy urządzenia. Właśnie dlatego należy kontrolować proces suszenia. Poszukujesz niezawodnej suszarki spożywczej? Sprawdź, jakie modele czekają na Ciebie w ofercie naszego e-sklepu!

Płatności i dostawa

Pozostań z nami w kontakcie

telefonicznym od poniedziałku do piątku,
w godzinach 7:00-16:00

lub mailowym