Suszarka do warzyw – co można w niej suszyć? Dowiedz się, jak przygotować pyszne przekąski!

Poszukując smacznych zamienników kalorycznych przekąsek, z pewnością spotkałeś się z opinią, że w tej roli doskonale sprawdzą się suszone warzywa. Nie da się jednak ukryć, że w sklepach niewielkie paczki suszonej żywności są relatywnie drogie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować takie smakołyki samodzielnie w domu – wystarczy, że masz suszarkę do warzyw. Co można w niej suszyć i jak skutecznie przeprowadzić proces odwadniania produktów? Czytaj dalej – przygotowaliśmy dla Ciebie krótki poradnik, dzięki któremu wykorzystasz potencjał suszarki spożywczej.

Co można suszyć w suszarce do warzyw?

Suszenie jest jedną z najlepszych i najstarszych metod konserwacji i przechowywania żywności. To dość prosty proces, który polega na pozbyciu się wody z produktów. Istnieje wiele technik suszenia – niegdyś wykorzystywano do tego promienie słoneczne i wiatr lub ciepło, jakie dawał ogień. Kilka tradycyjnych metod przetrwało do dziś – żywność suszy się na sznurkach, parapetach czy kuchennych blatach w pobliżu źródeł ciepła.

Najprostszym sposobem przygotowania suszonych smakołyków jest odpowiednie urządzenie, czyli suszarka do warzyw – co można w niej suszyć? Jeżeli zdecydujesz się na uniwersalny model, możesz suszyć w nim nie tylko warzywa, ale też owoce, zioła i grzyby. Z grupy warzyw smaczne przekąski można przygotować z pomidora, marchwi, selera, pietruszki, topinamburu czy pora. Do suszenia nadaje się też papryka, cebula, czosnek, a nawet burak.

Jak przygotować warzywa do suszenia?

Suszenie warzyw w suszarce może być banalnie proste. Wystarczy, że odpowiednio je do tego przygotujesz. Dzięki kilku krokom uzyskasz smaczne i bogate w wartości odżywcze przekąski. Poniżej znajdziesz cenne wskazówki – wykorzystaj je w kuchni:

  1. Warzywa powinny być pokrojone w plasterki o grubości nie większej niż 0,5 cm.
  2. Jeśli chcesz wykorzystać suszone warzywa jako domową przyprawę, pokrój je w kostkę. Kostki nie powinny być jednak zbyt małe, ponieważ suszenie zmniejsza ich rozmiary.
  3. Susz tylko pełnowartościowe, świeże warzywa, bez uszkodzeń czy oznak zepsucia.
  4. Zanim włożysz warzywa do suszarki, obierz je i umyj, a następnie dokładnie osusz.
  5. Niektóre warzywa wymagają zblanszowania przed suszeniem. Do tej grupy należą np. buraki.

Suszarka do warzyw – jak suszyć w niej warzywa?

Prawidłowe przygotowanie produktów do procesu odwodnienia to dopiero połowa sukcesu. Musisz jeszcze wiedzieć, jak poprawnie suszyć warzywa w suszarce. Najważniejsze parametry, jakie musisz ustawić to czas i temperatura suszenia. W dużej mierze wartości te zależą od typu warzywa. Produkty te mają mniej soku, dlatego suszy je się w temperaturze od 55℃ do 70℃. Czas procesu szacuje się na 6-12 godzin, w zależności od warzywa. Niemniej producent Twojego urządzenia powinien sprecyzować w instrukcji, jakie warunki są optymalne dla danego produktu.

Nie da się jednak ukryć, że skuteczne suszenie wymaga cierpliwości. Nie ma sensu przyspieszać tego procesu. Zbyt wysoka temperatura może spowodować, że warzywa nie będą nadawały się do spożycia.

Jak prawidłowo przechowywać suszone warzywa?

Ogromną zaletą suszenia warzyw jest przedłużenie ich przydatności do spożycia. Wystarczy, że odpowiednio zapakujesz je w szczelnie zamykane pojemniki. Suszone warzywa należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, żeby były ukryte przed promieniami słonecznymi. Tak zapakowane przekąski mogą przetrwać nawet do 6 miesięcy.

Mamy nadzieję, że wiesz już, co można suszyć w suszarce do warzyw i jak przeprowadzić ten proces skutecznie. Poszukujesz solidnych i niezawodnych suszarek spożywczych? Zapoznaj się z ofertą naszego e-sklepu – jesteśmy przekonani, że znajdziesz w niej model spełniający Twoje oczekiwania.

Płatności i dostawa

Pozostań z nami w kontakcie

telefonicznym od poniedziałku do piątku,
w godzinach 7:00-16:00

lub mailowym