Suszarka do grzybów – jak skutecznie suszyć w niej grzyby? Instrukcja krok po kroku

O walorach smakowych grzybów i możliwościach wykorzystania ich w kuchni można mówić godzinami. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że chcemy cieszyć się darami lasu jak najdłużej i poszukujemy sposobów na ich konserwację. Jedną z niezawodnych i najprostszych metod jest suszenie. Najlepsze efekty osiągniesz dzięki specjalnej suszarce elektrycznej. Zastanawiasz się, jak prawidłowo suszyć grzyby w suszarce? W poniższym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie krótki poradnik, który pomoże Ci przyrządzić najlepsze suszone przysmaki.

Jak można suszyć grzyby?

Suszenie jest jednym z najstarszych i najskuteczniejszych sposobów konserwacji żywności. Proces ten nie pozbawia produktów wartości odżywczych, a także zachowuje ich walory smakowe i aromaty. Suszone grzyby to cenny składnik zup oraz sosów i dodatek do mięs. Choć kojarzą się głównie z potrawami, które muszą znaleźć się na świątecznym stole, to chętnie kosztujemy je cały rok. Nie da się ukryć, że suszone grzyby są dość drogie. Właśnie dlatego warto przygotować te pyszne przysmaki samodzielnie. Jak skutecznie suszyć grzyby? Obecnie w gospodarstwach domowych praktykuje się kilka sposobów.

Grzyby można zawiesić na sznurku. To tradycyjna metoda, która nie wymaga zastosowania specjalnego sprzętu. Musisz jednak wiedzieć, że to zadanie dla cierpliwych – naturalne suszenie trwa z reguły nawet kilka dni. Co więcej, rozwieszone na nitkach przysmaki zajmują przestrzeń użytkową.

Dość popularną metodą jest też wykorzystanie piekarnika. To dobry sposób, jednak musisz liczyć się z tym, że proces ten wymaga ciągłego nadzoru – bardzo łatwo doprowadzić do przesuszenia lub spalenia grzybów.

Największą skuteczność bez wątpienia odnotowuje specjalna suszarka spożywcza. Co ciekawe, umożliwia konserwację również innego rodzaju produktów, czyli owoców, warzyw, a nawet ziół. Jak suszyć grzyby w suszarce elektrycznej? Czytaj dalej – wyjaśniamy.

Suszarka do grzybów – jak suszyć grzyby krok po kroku?

Zanim dowiesz się, jak suszyć grzyby w suszarce, musisz wiedzieć, w jaki sposób prawidłowo przygotować je do suszenia. To najważniejszy etap konserwacji, od którego w dużej mierze zależy sukces całego procesu. Zacznij od rozłożenia swoich zbiorów na gazetach, najlepiej na dużej, płaskiej powierzchni. Pozwól im odparować wilgoć.

Etap 1. Czyszczenie grzybów

Pierwszy krok udanej konserwacji to staranne oczyszczenie grzybów. Pamiętaj, że nie należy ich myć – leśne przysmaki należy czyścić “na sucho”. Najlepiej użyj do tego pędzelka – usuń resztki mchu, ziemi i igliwia. Postaraj się zrobić to w dniu, w którym grzyby zostały zebrane. Sprawdź, czy Twoje zbiory są zdrowe – poszukaj zgniłych części i charakterystycznych dziurek. Ich obecność oznacza, że grzyby mają w środku robaki, a takich nie należy przeznaczać do suszenia.

Etap 2. Porcjowanie grzybów i ułożenie ich na sitach

Oczyszczone grzyby należy prawidłowo przygotować do właściwego suszenia, czyli odpowiednio je pokroić. Duże okazy podziel na kilka mniejszych kawałków – postaraj się, by wszystkie skrojone kapelusze miały podobne rozmiary. Nóżki także możesz ususzyć – wystarczy, że podzielisz je wzdłuż na pół.

Następnie możesz przejść do ułożenia swoich zbiorów na sitach suszarki. Staraj się dobierać kawałki pod względem wielkości. Pamiętaj także o zachowaniu odstępu między nimi – dzięki temu możesz mieć pewność, że właściwie się wysuszą. Postaraj się także, by nie mieszać różnych gatunków grzybów – z reguły różnią się od siebie smakiem i zapachem.

Etap 3. Suszenie w suszarce spożywczej

Jeśli wszystkie grzyby znalazły się w urządzeniu, możesz je włączyć. Element grzewczy, w który wyposażona jest suszarka, zacznie wytwarzać ciepłe powietrze. Wentylator wbudowany w urządzenie skutecznie rozprowadzi je po wszystkich piętrach suszarki, dzięki czemu rozpocznie się właściwe suszenie. Pamiętaj, by kontrolować ten proces. Obecnie na rynku dostępne są suszarki z transparentnym korpusem, dzięki któremu nie musisz nawet otwierać urządzenia, by sprawdzić, jak przebiega suszenie.

Suszarka do grzybów – jaka temperatura jest odpowiednia?

Zastanawiasz się, jaką temperaturę suszenia najlepiej ustawić? Dokładne wytyczne powinien określić producent urządzenia w instrukcji obsługi. Przyjęto jednak, że idealna temperatura to między 70 a 90℃. Choć w wyższej temperaturze wilgoć odparuje z grzybów szybciej, to istnieje duże ryzyko, że miąższ w środku nie wysuszy się do końca. Najlepiej zacząć od niższej temperatury i obserwować przebieg procesu.

Ile czasu suszy suszarka do grzybów?

To, jak długo suszy suszarka do grzybów, zależy od wielu czynników. Do najważniejszych możemy zaliczyć:

– rodzaj grzybów,

– wielkość kawałków,

– temperaturę suszenia,

– ilość grzybów w urządzeniu,

– moc suszarki.

Z reguły cały proces trwa od 4 do nawet 10 godzin. Najdłużej suszą się maślaki – ze względu na dużą zawartość wody. W trakcie suszenia warto zmieniać kolejność sit w suszarce, dzięki czemu możesz mieć pewność, że grzyby będą suszyły się równomiernie.

Pamiętaj jednak, że widełki czasowe nie muszą być “sztywne” – najlepiej od czasu do czasu kontrolować proces suszenia. Po kilku godzinach od włączenia urządzenia warto dotknąć suszu i zwrócić uwagę na to, czy kawałki są twarde i łamliwe. Jeśli nie, to oznacza, że urządzenie powinno jeszcze przez jakiś czas pracować.

Jak prawidłowo przechowywać suszone grzyby?

Susz musi być przetrzymywany w odpowiednich dla siebie warunkach. Najlepiej wykorzystać do tego drewniane, plastikowe lub szklane opakowania. Muszą być szczelne, ponieważ grzyby bardzo szybko chłoną wilgoć i mogą się popsuć. Aby tego uniknąć, można wysypać na dno opakowania kilka ziarenek ryżu, który doskonale absorbuje wilgoć. Pamiętaj także, że wszystkie opakowania z suszonymi grzybami muszą być przechowywane w suchym i ciemnym miejscu.

Mamy nadzieję, że wiesz już, jak suszyć grzyby w suszarce elektrycznej. Dostępne obecnie na rynku urządzenia są wielofunkcyjne – mogą służyć także do suszenia owoców, warzyw i ziół. Uniwersalny model suszarki do grzybów to sprawdzone rozwiązanie, którego nie powinno zabraknąć w Twoim domu. Poszukujesz niezawodnej suszarki spożywczej? Przyjrzyj się modelom dostępnym w ofercie naszego e-sklepu!

Płatności i dostawa

Pozostań z nami w kontakcie

telefonicznym od poniedziałku do piątku,
w godzinach 7:00-16:00

lub mailowym