Dowiedz się, jak suszyć maliny w suszarce i do czego można je wykorzystać

Maliny to jedne z najpopularniejszych owoców. Doskonale smakują na surowo, ale można także robić z nich różnego rodzaju przetwory, dodawać do deserów, ciast, a nawet herbat. Gotowanie malin niestety usuwa z nich część witamin i innych cennych składników. Jeśli nie chcesz zjeść owoców świeżo po ich zerwaniu, możesz zdecydować się na suszenie. Najlepiej wykorzystać do tego specjalną suszarkę. W jaki sposób suszyć maliny w takiej suszarce? Czytaj dalej – podpowiadamy!

Jak przygotować maliny do suszenia?

Zastanawiasz się, jak należy przygotować maliny do procesu suszenia? Otóż przede wszystkim konieczne jest ich dokładne umycie. Na pewno wiesz, że w takich owocach często lubią siedzieć różne owady. Poza tym mogą one być wybrudzone ziemią i piaskiem. Niekiedy przyklejają się też do nich liście i gałązki. Na koniec możesz dodatkowo przepłukać maliny bieżącą wodą, ale pamiętaj, aby wykonać to bardzo delikatnie. Owoce nie powinny pękać, gdyż zaczną tracić sok. Istotne jest również to, że przed suszeniem nie należy ich kroić.

Bardzo ważne jest to, aby do suszenia wybierać wyłącznie świeże, jędrne i zdrowo wyglądające maliny. Jeśli chcesz wysuszyć zebrane owoce, zabierz się za to od razu. Nie czekaj kilka dni, bo przejrzałe maliny mogą się już do tego nie nadawać. Mocno dojrzałe owoce najlepiej zjeść na surowo lub dodać do kompotu. Im świeższe maliny wybierzesz do suszenia, tym lepiej.

Jak suszyć maliny w suszarce?

Chcesz wiedzieć, jak najlepiej suszyć maliny? Niektórzy decydują się na suszenie w piekarniku. Bez wątpienia jednak dobrą opcją jest użycie elektrycznej suszarki. Wbrew pozorom jej zakup naprawdę się opłaca, ponieważ z powodzeniem można w niej suszyć również inne owoce, a także grzyby, warzywa czy zioła. Jeżeli jeszcze jej nie masz, to rzuć okiem na modele dostępne w naszym e-sklepie. Suszarka gwarantuje przede wszystkim odpowiednie warunki suszenia. Dzięki temu wszystko odbędzie się dość sprawnie, a co najważniejsze, skutecznie.

Nie wiesz, jak suszyć maliny w suszarce? Otóż jest to niezwykle proste. Wystarczy tylko dobrze umyć i wysuszyć sita suszarki, a potem poukładać na nich maliny. Pamiętaj, że owoce nie powinny być ułożone zbyt ciasno, gdyż mogą przez to nierównomiernie się wysuszyć. Następnym krokiem jest zamknięcie urządzenia i ustawienie czasu suszenia. W zależności od przyjętej temperatury proces może trwać nawet 12 godzin. Bez wątpienia lepiej jest suszyć dłużej, ale przy niższej temperaturze. W ten sposób maliny zachowają większość swoich cennych składników odżywczych. Jeśli czas suszenia minął, a efekty nie są zadowalające, pozostaw owoce w suszarce jeszcze na jakiś czas.

Kiedy maliny będą już odpowiednio wysuszone, pamiętaj, aby dobrze je wystudzić. Następnie możesz przełożyć je do słoika albo pojemnika.

W jaki sposób wykorzystać suszone maliny?

Nie wiesz, do czego mogą Ci się przydać suszone maliny? Tak naprawdę można dodać je do różnych ciast, sałatek owocowych, lodów czy innych deserów. Ciekawą opcją jest też zrobienie z nich pudru. Wystarczy tylko zmielić je za pomocą blendera czy malaksera. Niektórzy decydują się też na rozkruszenie suchych owoców w dłoniach albo utarcie ich na pył w moździerzu. Jak widzisz, możliwości jest sporo. Malinowy puder świetnie sprawdzi się jako dekoracja ciasta czy deseru. Warto także dodać go do owocowego koktajlu.

Oprócz tego suszone maliny można wtopić w świeżą i płynną czekoladę. Po jej zastygnięciu otrzymasz pyszną czekoladę o wyjątkowym malinowym smaku. W dodatku taka czekolada będzie miała bardzo ciekawy wzór. Idealnie sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale również prezent czy dekoracja. Dobrym rozwiązaniem jest też dodawanie suszonych malin do herbat, zwłaszcza tych rozgrzewających, zimowych. Świetnie komponują się także z grzanym winem czy piwem.

Przechowywanie suszonych malin

Warto mieć świadomość tego, że wysuszenie malin to jeszcze nie wszystko. Bardzo ważne jest również to, aby odpowiednio je potem przechowywać. Najlepiej, aby znajdowały się w miejscu, gdzie temperatura nie przekracza 15°C. Możesz włożyć je do szczelnego pojemnika, puszki lub słoika. Alternatywą są też plastikowe torebki. Musisz uważać, aby do środka nie dostało się powietrze. Dzięki temu maliny będą świeże nawet przez rok. Poza tym suszone owoce nie lubią wilgoci. W związku z tym upewnij się, że pojemnik jest zupełnie suchy i postaw go w miejscu, w którym nie panuje wysoka wilgotność.

Jak widać, suszenie malin to świetny sposób na zachowanie ich wyjątkowego smaku i właściwości. Dobrym pomysłem jest wykonywanie tego w suszarce. Jeśli skorzystasz z naszych wskazówek, na pewno bez problemu sobie z tym poradzisz.

Płatności i dostawa

Pozostań z nami w kontakcie

telefonicznym od poniedziałku do piątku,
w godzinach 7:00-16:00

lub mailowym