Czy warto kupić suszarkę spożywczą na jesień?

W dobie żywności pełnej konserwantów i sztucznych dodatków warto starać się w miarę możliwości korzystać z naturalnych produktów. Dobrze jest zabrać się m.in. za przetwory, np. kompoty, konfitury, soki owocowe itp. Doskonałym rozwiązaniem może być również suszenie warzyw, owoców, grzybów i nie tylko. Czy warto kupić do tego suszarkę spożywczą? Przekonaj się!

Suszenie owoców jesienią – dlaczego warto?

Zastanawiasz się, czy suszenie owoców i innych produktów spożywczych ma sens? Jak najbardziej. Musisz wiedzieć, że pasteryzacja, mrożenie i zasypywanie owoców cukrem prowadzi do strat wielu witamin i innych składników odżywczych. Nieco inaczej przedstawia się sytuacja w przypadku suszenia. Przykładowo, suszone owoce mają dużo witaminy K, witamin z grupy B, potasu, a także sporo cennego dla jelit błonnika. Idealnie sprawdzają się jako przekąski i alternatywa dla słodyczy. Poza tym można przyrządzić z nich smaczny kompot. Z kolei suszone warzywa i grzyby przydadzą Ci się do zup i różnych innych potraw. W związku z tym suszenie owoców jesienią powinno stać się Twoją coroczną tradycją.

Na uwagę zasługuje również fakt, że suszone produkty można przez długi czas bezpiecznie przechowywać i nie wymaga to dalszego ich przetwarzania. Poza tym nie zajmują one dużo miejsca. Możesz, ale nie musisz przechowywać ich w słoikach. Dobrą alternatywą są też różnego rodzaju pojemniki albo papierowe worki (oczywiście pamiętaj o szczelnym zamknięciu).

Suszarka spożywcza – czy warto ją kupić?

Chcesz wiedzieć, jak najlepiej suszyć warzywa, owoce, grzyby i zioła? Rozwiązaniem może być suszarka spożywcza. Czy warto ją kupić? Otóż jest to najlepsza opcja, ponieważ suszenie w piekarniku powoduje przypalanie produktów, a w warunkach domowych trudno osiągnąć odpowiednie warunki do suszenia.

Warto mieć świadomość tego, że suszarka do owoców i warzyw zazwyczaj nie zużywa dużo energii elektrycznej, więc nie obciąży nadmiernie Twojego budżetu. Poza tym jest to urządzenie, które zapewnia nie tylko odpowiednią temperaturę suszenia, ale również prawidłowy przepływ powietrza. Dzięki temu nie musisz obawiać się, że coś spleśnieje.

Jaka suszarka do grzybów i owoców jest najlepsza?

Zastanawiasz się, jaka suszarka do grzybów i owoców najlepiej się sprawdzi? Wybór zależy oczywiście od wielu czynników, m.in. Twoich potrzeb. Przede wszystkim musisz określić, o jakiej pojemności suszarka będzie dla Ciebie wystarczająca. Oprócz tego warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany model ma płynną regulację temperatury. Dobrym pomysłem jest zakup takiej suszarki, która po zakończeniu cyklu informuje o tym za pomocą światła lub dźwięku. Koniec pracy łatwo także rozpoznać w przypadku przezroczystych urządzeń.

Co jeszcze może mieć znaczenie przy wyborze suszarki? Wiele osób zwraca uwagę m.in. na obecność antypoślizgowych nóżek. Poza tym mile widziane są zaawansowane zabezpieczenia urządzenia przed przegrzaniem. Oczywiście to wszystko ma wpływ na cenę sprzętu, więc warto określić, ile jesteś w stanie zapłacić za suszarkę.

Jaką suszarkę wybrać do grzybów i innych produktów – polecane modele

Chcesz wiedzieć, którą konkretnie suszarkę warto wybrać? W ofercie naszego sklepu internetowego znajdziesz suszarkę typu 972.02, idealną do każdej nowoczesnej kuchni. Wyróżnia się ona wysokim bezpieczeństwem i łatwością użytkowania. Nadaje się do różnych produktów spożywczych i suszy niezwykle szybko. Jednocześnie możesz mieć pewność, że grzyby czy owoce zachowają swoje walory smakowe i wartości odżywcze. Co ważne, suszarka pracuje bardzo cicho, więc nie będzie nikomu przeszkadzać. Wynika to przede wszystkim z przymocowanych do niej nóżek.

Oprócz tego musisz wiedzieć, że urządzenie ma dwa stopnie mocy suszenia i aż cztery przezroczyste sita. W razie potrzeby można zwiększyć ich liczbę. Poza tym suszarka dysponuje podwójnym zabezpieczeniem termicznym. Dzięki temu nie musisz obawiać się, że ulegnie przegrzaniu. Co więcej, za sprawą stabilnego przepływu powietrza, produkty znajdujące się na każdym z sit są równomiernie suszone.

Inną godną uwagi suszarką jest typ 970.01 PS. Ona także wyróżnia się szybkością, wydajnością, bezpieczeństwem oraz łatwością użytkowania. Do wyboru masz dwa stopnie mocy suszenia. Podobnie jak w przypadku poprzedniej suszarki, ta także posiada 4 przezroczyste sita, ale ich ilość można zwiększyć. Nie brakuje również skutecznego zabezpieczenia termicznego w postaci automatycznego ogranicznika temperatury.

Suszarki do grzybów, warzyw, owoców i ziół – jak suszyć?

Chcesz wiedzieć, w jaki sposób korzystać z suszarki do grzybów i innych produktów spożywczych? Na szczęście nie jest to skomplikowane. Przede wszystkim musisz pamiętać o dokładnym umyciu i obraniu owoców czy warzyw. Następnie warto pokroić je na plastry. W przypadku grzybów mycie nie jest konieczne, a wręcz może spowodować utratę ich smaku i wydłużenie czasu suszenia. Najlepiej przetrzeć je ręcznikiem papierowym.

Zanim rozpoczniesz proces suszenia, upewnij się, że pomiędzy poszczególnymi poziomami jest równa odległość. W razie wątpliwości koniecznie zajrzyj do instrukcji dołączonej do danego modelu.

Jak dokładnie działa suszarka i co można w niej suszyć?

Planujesz suszenie owoców jesienią i chcesz wiedzieć, jak dokładnie działa suszarka spożywcza? Otóż jest to urządzenie, które składa się z zespołu grzewczo-wentylacyjnego, a także kilku płaskich sit. Całość przykryta jest szczelną pokrywą. Suszarkę podłącza się do prądu i ustawia właściwą dla danych produktów temperaturę. Wówczas grzałka rozpoczyna ogrzewanie powietrza. Co ważne, w podstawie urządzenia znajduje się wentylator wypychający w górę gorące powietrze. Dzięki temu rozchodzi się ono po całej suszarce i na każdym poziomie panuje zbliżona temperatura.

Interesuje Cię suszarka do owoców i warzyw? Pamiętaj, że możesz w niej suszyć również mięso, przyprawy, domowy makaron czy ryby. Niektórzy decydują się również na suszenie kwiatów.

Suszenie owoców

Suszenie owoców cieszy się prawdopodobnie największą popularnością. Musisz wiedzieć, że nadają się do tego nie tylko jabłka czy morele, ale również banany, brzoskwinie, czereśnie, truskawki, nektarynki, winogrona, figi, żurawina itd. Zalecane jest suszenie owoców w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Pamiętaj jednak, że soczyste owoce suszą się dłużej niż te, które nie zawierają aż tyle wody. Znaczenie ma też zawartość miąższu. Przykładowo, czereśnie mogą suszyć się nawet 21 godzin, a pomarańcze do około 6 godzin. Nie zapomnij również usunąć z owoców pestek.

Suszenie warzyw

Warto mieć świadomość tego, że nie wszystkie warzywa nadają się do suszenia. Z powodzeniem możesz jednak poddać temu procesowi pomidora, marchew, paprykę, pietruszkę, seler, por, cebulę czy czosnek. Część z nich przed suszeniem trzeba zblanszować (niektóre warzywa korzeniowe), a część gotować na parze (buraki). W przypadku warzyw początkowa temperatura suszenia powinna wynosić 50 stopni Celsjusza, a kilka godzin później może być podwyższona do 70. Zazwyczaj wystarczające okazuje się suszenie ok. 8 godzin, ale niektóre warzywa wymagają więcej czasu, np. buraki.

Zastanawiasz się, czy do suszarki spożywczej można włożyć ziemniaki? Intryguje to szczególnie wielbicieli chipsów. Musisz wiedzieć, że jest taka możliwość, ale tylko wtedy, gdy pokroisz ziemniaki na bardzo cienkie plastry. Trzeba je także opłukać i osuszyć. Przyda Ci się także marynata np. z oliwy i przypraw. Suszenie trwa od 10 do 12 godzin, a wskazana temperatura to 55 stopni Celsjusza. Nie zapomnij o tym, aby w połowie tego procesu przewrócić ziemniaki na drugą stronę.

Suszenie grzybów

Wiele osób decyduje się również na suszenie grzybów. Co ważne, nie każdy gatunek się do tego nadaje. Najlepiej suszyć kurki, borowiki, kanie, podgrzybki czy koźlarze. Zdecydowanie nie sprawdzają się do tego maślaki, które mają śliską powierzchnię kapelusza. Warto wiedzieć, że małe grzyby można suszyć bez krojenia. Ile to trwa? Suszenie grzybów najczęściej nie zajmuje więcej niż 6 godzin.

Jak widać, suszarka spożywcza to urządzenie, które na pewno sprawdzi się w Twojej kuchni. Dzięki niej zyskasz wiele nowych możliwości. Co ważne, wolno w niej suszyć nie tylko grzyby, warzywa i owoce, ale nawet mięso. Jeśli się na nią zdecydujesz, na pewno nie pożałujesz swojej decyzji.

Płatności i dostawa

Pozostań z nami w kontakcie

telefonicznym od poniedziałku do piątku,
w godzinach 7:00-16:00

lub mailowym